Slávnostne sme zahájili akademický rok 2023/2024

25.09.2023

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne zahájila slávnostným akademickým obradom v aule univerzity v pondelok 25. septembra 2023 nový školský rok 2023/2024.

Naša univerzita je mladá, energická s moderným prístupom a širokou paletou študijných programov od materiálového inžinierstva, dizajnu a návrhárstva, strojárstva a automotive, ekonómie až po zdravotníctvo či politológiu s úzkym prepojením na prax. Trenčín sa aj vďaka univerzite považuje za študentské mesto plné kreatívnych ľudí, ktorí vytvárajú jeho typickú atmosféru.

Tento rok v máji univerzita slávnostne otvorila zrekonštruované priestory a predstavila inovované laboratóriá Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá. Centrum FunGlass je jedným z desiatich centier excelentnosti, ktoré vznikli v rámci programu Horizont 2020. V súčasnosti patrí k stredoeurópskej špičke v oblasti výskumu skla a keramiky a postupne si buduje pozíciu medzinárodne uznávaného excelentného centra výskumu v celoeurópskom meradle. V prvej fáze tohto sedemročného projektu sa Centrum sústredilo na posilnenie svojich personálnych kapacít, v druhej na stavebné úpravy a dodávku špeciálnej technológie a laboratórnych zariadení. Centrum FunGlass od svojho otvorenia získalo ďalšie dva významné projekty financované priamo Európskou komisiou zamerané na transfer technológií z výskumu do priemyselnej praxe. Ďalšie získané projekty sú znakom toho, že Centrum úspešne pracuje na nových výzvach a vie obstáť v silnej medzinárodnej vedeckej konkurencii.

Takisto dielne Kreatívneho centra Trenčianskej univerzity sa pomaly zapĺňajú najnovšími prístrojmi a technológiami. Postupne sa bude inštalovať viac ako 100 zariadení. Kreatívne centrum sa nachádza v univerzitnom areáli Fakulty špeciálnej techniky.

Študenti už naplno využívajú aj univerzitné e-biky a e-skútre. Ide o absolútnu novinku v podmienkach slovenských univerzít a vysokých škôl. Trenčianska univerzita, ktorá má takto všetky fakulty a pracoviská sieťované cez e-mobilitu, chce okrem podpory mobility študentov prispieť aj k ochrane životného prostredia. Študenti Trenčianskej univerzity majú blízko aj k športu. Univerzitný hokejový tím  Gladiators Trenčín obhájil titul majstra Európskej univerzitnej hokejovej ligy z minulého roka.

Pre študentov je aj na nový akademický rok prichystaných viacero noviniek. „Počas prázdnin sme dokončovali realizačnú fázu projektu Zelená revitalizácia univerzitného areálu. Konkrétne ide o stavebnú časť budovania zelenej infraštruktúry v areáli v Záblatí, kde sídli Fakulta špeciálnej techniky, študentský internát ako aj novobudované univerzitné Kreatívne centrum Fablab. Cieľom je zvýšiť kvalitu prostredia pre študentov a pracovníkov univerzity s rešpektom k environmentálnym potrebám územia a biodiverzity. V rámci investície 491 tis. EUR sme realizovali opatrenia pre zníženie hluku a prašnosti, opatrenia na zadržiavanie dažďovej vody, vysádzali sa stromy a živé zelené ploty“, uviedol rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik. Študenti tu budú mať k dispozícii aj herné a športové prvky, veľkoplošné multifunkčné ihrisko pre basketbal, streetball a volejbal, vonkajšie stoly na stolný tenis a veľké exteriérové workout ihrisko.

"Veľmi ma teší, že táto univerzita prešla v poslednom období pozitívnymi zmenami, svedčia o tom priestory jednotlivých fakúlt univerzity i medzinárodné projekty, akým je napríklad FunGlass, v ktorom je v súčasnosti zapojených okolo 60 ľudí z celého sveta. Pevne verím, že aj rok 2023/2024 bude opäť pre univerzitu úspešný tak, ako predchádzajúce roky," povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška a všetkým, študentom i vzdelávajúcim, zaželal veľa energie do nadchádzajúcich mesiacov.

Od nového akademického roka 2023/2024 budú mať študenti k dispozícii aj zmodernizované učebne na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov, laboratóriá Fakulty zdravotníctva a od novembra aj zrekonštruovanú telocvičňu. Univerzita pracuje aj na projekte nového internátu a knižnice, ktoré by sa mali vybudovať v areáli Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov na Študentskej ulici, pretože sa tu nachádza najviac fakúlt a pracovísk univerzity. „Chceme zvýšiť ubytovacie kapacity univerzity, ale zároveň vytvoriť pre študentov taký campus, ktorým sa prepoja jednotlivé fakulty,“ dodal Habánik.

Do akademického roka 2023/2024 sa na štúdium na Trenčianskej univerzite prihlásilo do prvých ročníkov takmer 2000 uchádzačov, z toho 312 uchádzačov zo zahraničia. Na základe rozhodnutí o prijatí bolo do prvých ročníkov zapísaných 823 študentov v dennej a externej forme štúdia. V tomto roku sa bude na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne vzdelávať celkovo 2145 študentov, z toho 142 zahraničných študentov.

V rebríčku uplatniteľnosti absolventov si Trenčianska univerzita tento rok polepšila a umiestnila sa na 5. mieste. Rebríček atraktivity absolventov vysokých škôl vzniká na základe prezretí životopisov absolventov firmami. Podľa rektora Jozefa Habánika je uplatnenie absolventov kľúčovým cieľom Trenčianskej univerzity.